Chocoladevergiftiging

Chocoladevergiftiging bij de hond

Het gevaar van chocoladevergiftiging bij honden altijd op de loer. Denk aan alle chocolade in de maand december in de vorm van chocoladepepernoten en kerstkransjes. Maar ook de paaseitjes en het doosje Merci op de salontafel dat u heeft gekregen. Chocolade! De meeste mensen vinden het heerlijk, maar wist u dat chocolade giftig kan zijn voor uw trouwe viervoeter?

Waarom is chocola zo schadelijk voor de hond?

In chocolade zit het stofje theobromine, wat de hond niet kan omzetten en uitscheiden zoals wij dat kunnen. Deze stof werkt onder andere op het centraal zenuwstelsel en de hartspier, waardoor de hond doodziek kan worden.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging beginnen een aantal uur na de inname van chocolade en kunnen erg variĆ«ren. Het ligt eraan of de maag zich al aan het “legen” is, waardoor de giftige stof al wordt opgenomen in het lichaam. In het begin kan de hond nerveus en hijgerig zijn en heeft hij last van zijn buik. Vaak volgt braken en diarree. Ook is het mogelijk dat hartritmestoornissen en neurologische verschijnselen ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot coma en het overlijden van de hond. De ernst van de verschijnselen is weer afhankelijk van het gewicht van de hond, de hoeveelheid opgenomen chocolade en het type chocolade. Bereken hier hoeveel chocola gevaarlijk is voor uw hond.

Bel meteen de dierenarts

Wanneer u denkt dat uw hond chocolade heeft gegeten, twijfel dan niet en neem direct contact op met de dierenarts. Hoe eerder de hond bij de dierenarts is, hoe beter. De maag leegt zich binnen een aantal uur en de chocolade wordt naar de darmen getransporteerd. Daar wordt de theobromine opgenomen. Door de hond zo snel mogelijk te laten braken, kunnen we deze opname zoveel mogelijk minimaliseren. Wat al in de darmen terecht is gekomen, kunnen we binden aan actieve kool. Helaas zijn de verschijnselen soms al zo erg dat een infuus en opname noodzakelijk kunnen zijn.

U begrijpt dat haast is geboden bij het eten van chocolade, maar voorkomen is altijd beter dan genezen!