Voor vragen over gedrag van uw huisdier of voor gedragsproblemen kunt u bij ons terecht. Onze assistentes hebben meerdere opleidingen genoten over gedrag van honden en katten. Ook kunt u bij ons terecht voor vragen over het gedrag van uw konijn of knaagdier. Wij helpen u en uw dier graag.
Ontwikkelingsfases van het kitten
Net zoals de pup gaat een kitten door verschillende fases nadat hij geboren is.
1. De neonatale fase: 0-14 dagen leeftijd
Een kitten wordt doof en blind geboren. Ze kunnen wel voelen en ruiken, door middel van het reuk- en tastvermogen vinden ze hun moeder om bij te gaan drinken. In deze periode doet een kitten vrijwel niets anders dan eten en slapen. Het reukvermogen van kittens is zo goed ontwikkeld, dat een kitten van 2 dagen oud al kan gaan blazen als deze in contact komt met een onbekende geur. Het is belangrijk om het kitten regelmatig in handen te nemen om hem vertrouwd te maken met mensen, zo kan het kitten vertrouwd raken met de mensengeur. Rond dag 8 gaan de ogen open en rond dag 9 gaan de gehoorgangen open. Het duurt wel nog een aantal dagen voordat het kitten goed kan zien.
2. De overgangsfase: 2-3 weken leeftijd
In deze fase reageert het kitten steeds meer op de omgeving, ze kunnen nu ook een beetje horen en zien. Hij probeert de eerste stapjes te zetten en probeert al een beetje te spelen met zijn broertjes en zusjes. Ook beginnen in deze periode de melktandjes door te komen.
3. De primaire socialisatiefase: 3-7 weken leeftijd
In deze periode gaan de kittens steeds meer met elkaar spelen, het zicht en gehoor ontwikkelt zich volledig en de coördinatie wordt steeds beter. Ook zullen ze actief gebruik gaan maken van de kattenbak, ze doen hun moeder na. Als het kitten in deze periode met veel verschillende mensen, dieren en andere prikkels in contact komt, zal hij leren dat deze prikkels heel normaal zijn, en hij er niet bang voor hoeft te zijn. Zo zullen ze later minder bang zijn en gemakkelijker met nieuwe situaties omgaan. Laat het kitten bijvoorbeeld rustig wennen aan verschillende geluiden (stofzuiger, televisie, deurbel etc.), aan verzorging (kammen, nagels knippen) en laat het kitten voorzichtig wennen aan een reismandje. Door het vele spelen met zijn broertjes en zusjes zal het kitten leren om niet te hard te bijten en te krabben.
4. De secundaire socialisatiefase: 7-14 weken leeftijd
In deze periode gaan de meeste kittens naar de nieuwe eigenaar. Het is belangrijk dat het kitten in contact komt met de alledaagse dingen in uw omgeving. Neem hier rustig de tijd voor en laat het kitten het initiatief nemen om contact te maken. Ook is er in deze periode veel behoefte aan sociaal spel, dit kan goed van pas komen om een band op te bouwen met de nieuwe eigenaar. Speel als eigenaar veel met uw kitten om een goede vertrouwensband op te bouwen. Als het kitten bijt of krabt tijdens het spelen, stop dan direct met spelen door weg te lopen of het kitten te negeren. Op deze manier kan dit gedrag worden afgeleerd.
5. 14 weken tot 6 maanden leeftijd
In deze periode zijn kittens veel op ontdekkingstocht. Op deze leeftijd is het beter om het kitten alleen onder begeleiding naar buiten te laten, bijvoorbeeld aan een tuigje. Er bestaat namelijk een kans dat het kitten nog niet helemaal gewend is aan de omgeving en de weg terug naar huis niet meer weet. Als een kat buiten naar buiten gaat (na castratie/sterilisatie) is het verstandig om hem te laten chippen.
In deze periode zullen de melktanden plaats maken voor de blijvende tanden.
6. De puberteit: 6 maanden tot 1 jaar leeftijd
Vanaf ongeveer 6 maanden begint de puberteit bij het kitten (het verschilt sterk per ras). In deze periode worden de geslachtshormonen gevormd. Een poes zal krols worden en een kater zal dekbewegingen gaan maken. De duur van de krolsheid van een poes kan verschillen tussen enkele dagen tot weken. Ze zal onrustig worden, aanhankelijker zijn, veel gaan miauwen en graag op haar kont gekriebeld willen worden. Laat niet-gesterilliseerde poezen niet naar buiten gaan, de kans op een ongepland nestje kittens is groot. Laat katers ook pas naar buiten gaan als ze gecastreerd zijn en de hormonen weg zijn. Als de hormonen nog aanwezig zijn is de kans op vechten met andere katers (met alle gevolgen nadien) en ver van huis gaan om een krolse poes te zoeken groot.