Niesziekte bij de kat is een veel voorkomende aandoening. Het kan voorkomen bij zowel kittens, als volwassen katten. Tevens is het zeer besmettelijk voor andere katten.
Niesziekte kan veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, waarvan ook weer verschillende stammen bestaan. Het virus kan worden overgedragen door direct contact met slijmvliezen, speeksel, oogvocht of via de lucht. Als een besmette kat bijvoorbeeld niest in een ruimte waar veel katten dicht bij elkaar zitten (pension/cattery) kan de ziekte zich snel verspreiden. Ook is hygiëne erg belangrijk, de ziekte kan namelijk ook overgedragen worden via kleding of handen. Katten moeten daarom bij de meeste pensions/catterys ingeënt zijn tegen niesziekte.
Een kat met niesziekte kan verschillende symptomen hebben bijvoorbeeld:
- Niezen
- Koorts
- Sloom
- Niet eten/drinken
- Benauwdheid
- Oog- en/of neusuitvloeiing.
De diagnose wordt meestal gesteld naar aanleiding van het verhaal, de klachten en het lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen is extra onderzoek nodig, zoals een neus/oor swab, bloedonderzoek of een röntgenfoto.
Een virus is in principe niet te bestrijden, de behandeling zal bestaan uit het bestrijden van de symptomen en het ondersteunen van herstel (pijnstilling, infuus, helpen met eten). Het komt regelmatig voor dat er een secundaire bacteriële infectie optreedt, daarvoor kan antibiotica worden meegegeven. Als niesziekte op tijd behandeld wordt, herstelt de kat meestal goed. Als er pas laat wordt behandeld bestaat de kans op het altijd gevoelig blijven van de luchtwegen, blijvende oogschade, blijvend snotteren, of soms zelfs overlijden door het te lang weigeren van eten en drinken. Dus het op tijd constateren en behandelen van niesziekte is erg belangrijk!
Niesziekte kan ook chronisch klachten geven. Als de ziekte wordt veroorzaakt door het Feline herpesvirus, kan het virus aanwezig blijven in het lichaam van de kat, nadat de kat hersteld lijkt te zijn van de ziekte. Af en toe kan het virus weer actief worden, bijvoorbeeld bij stress of een verlaagde weerstand (vergelijkbaar met een koortslip bij de mens). Het lijkt dan alsof de kat vaak verkouden is. Het lichaam reageert snel op het opnieuw optreden van het virus, waardoor zo’n her-infectie vaak 3-5 dagen duurt.
Niesziekte kan voorkomen worden door:
- Kittens goed vaccineren volgens het vaccinatieschema
- Jaarlijks te vaccineren tegen niesziekte
- Was uw handen als u met andere katten in aanraking bent geweest
- Ga naar een pension waar de vaccinatie tegen niesziekte verplicht is (als deze vaccinatie niet verplicht is, is er een verhoogd risico)
- Wacht niet langer dan 2 dagen om met uw niezende kat naar de dierenarts te gaan
Soms komt het voor dat een goed ingeënte kat niesziekte krijgt. Dit gebeurd vooral in de zomer wanneer de infectiedruk in pensions en catterys erg hoog is. Niesziekte kan worden veroorzaakt door een virus met veel verschillende ziekteverwekkers en stammen, hierdoor kan het voorkomen dat er een ziekteverwekker doorbreekt die (nog) niet in de vaccinatie zit. Gelukkig zijn de verschijnselen van de ziekte bij een gevaccineerde kat vaak veel minder erg dan bij een niet gevaccineerde kat.