Urinewegen

Blaas- en nierproblemen

  • Blaasproblemen bij katten
  • Incontinentie bij honden
  • Nierproblemen bij katten

Blaasproblemen bij katten

Blaasproblemen wordt onder andere veroorzaakt door stress, vetzucht, dieet of door blaasgruis. Vaak is de oorzaak onbekend.

Een kat heeft vaak last van een blaasontsteking. Deze kan onder meer worden veroorzaakt door stress, vetzucht, dieet of door blaasgruis. Vaak is de oorzaak echter onbekend. Een blaasprobleem kan zich uiten in plassen in huis, vaak kleine beetjes plassen, bloed plassen of vaak gaan zitten om te plassen, maar er komt vervolgens niets. Katers met een verstopte plasbuis kunnen daarnaast in een kritieke toestand belanden, waarbij ze braken en sloom en erg zwak zijn. Dit is een spoedgeval, waarvoor u direct dient te komen!

Voor ons is het van belang eerst uit te zoeken of het probleem echt bij de blaas ligt of dat er bijvoorbeeld sprake is van een nierprobleem, waardoor ook incontinentie klachten kunnen ontstaan.

Naast het lichamelijk onderzoek van uw kat is het van groot belang de urine na te kijken. Hiervoor hebben wij een opvangsetje (katkor) beschikbaar. Dit bestaat uit plastic kattenbakkorrels, een pipetje om de urine op te zuigen en een buisje om het vervolgens te vervoeren. Wanneer uw kat weigert het op de bak te doen, kunt u een afspraak met ons maken, zodat wij de blaas kunnen aanprikken. U moet de urine zo vers mogelijk, bij voorkeur niet ouder dan vier tot zes uur, komen brengen. Wanneer u de urine niet zo snel kunt brengen, dan graag gekoeld bewaren.

Na het uitvoeren van een urineonderzoek, kunnen we over het algemeen vaststellen of er sprake is van een blaasontsteking en/of blaasgruis. Soms blijkt het echter nodig om verder onderzoek te doen, bijvoorbeeld een röntgenfoto van de blaas maken of een bacteriële kweek van de urine in te zetten. Afhankelijk van de bevindingen kan een therapie worden ingesteld.

Incontinentie bij honden

Incontinentie is een veel voorkomend en lastig probleem. Het kent tal van oorzaken. We zien het met name bij oudere, gesteriliseerde teefjes optreden, maar ook reuen en jonge dieren kunnen er last van hebben. Met medicijnen kunnen we proberen hier verbetering in te brengen.

Het is belangrijk goed te onderscheiden of uw hond echt incontinent is en de blaashalsspier niet goed werkt of dat er andere oorzaken voor de incontinentie zijn. Zo kan een blaasontsteking bijvoorbeeld ook leiden tot plassen in huis. Bij een nierprobleem drinkt en plast de hond meer, waardoor de hond het ’s nachts soms ook niet drooghoudt. Een belangrijke vraag om dit onderscheid te maken is of het verlies bewust of onbewust optreedt. Een urineonderzoek en/of bloedonderzoek kan extra informatie geven. Bewust urineverlies kan onder meer komen door een blaasontsteking, een lever- of nierprobleem, suikerziekte, andere hormonale ziekten, blaasstenen, ontstekingen en tumoren. Geheel afhankelijk van de oorzaak moeten we naar een mogelijke oplossing zoeken.

Onbewust urineverlies kan komen door anatomische afwijkingen of een niet goed functionerende blaashalsspier. Dit laatste wordt vaak gezien bij de Boxer, Dobermann, Rottweiler, poedel en Weimaraner. We zien het met name bij oudere, gesteriliseerde teefjes optreden, maar ook reuen en jonge dieren kunnen er last van hebben. Met medicijnen kunnen we proberen verbetering te brengen. In sommige gevallen wordt een operatie geadviseerd.

Nierproblemen bij katten

Vermageren, slechte eetlust, veel drinken, veel plassen, braken en stank uit de bek kunnen symptomen zijn van slecht functionerende nieren. De dierenarts kan de diagnose definitief stellen met behulp van een bloedonderzoek.

Vooral van oude katten is bekend dat zij het nogal eens “aan hun nieren hebben”. Wat er in feite dan gebeurt, is dat de filterfunctie van de nier minder wordt waardoor er ongewenste verliezen via de nier optreden.

Symptomen in toenemende mate zijn:

  • Vermageren
  • Slechte eetlust
  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Braken en stank uit de bek
  • In een ernstige fase kan de kat zichzelf ook vergiftigen, waardoor hij bijvoorbeeld erg wankel ter been wordt

De dierenarts kan de diagnose definitief stellen met behulp van een bloedonderzoek. Afhankelijk van de hoogte van de nierwaarden kunt u kiezen voor een gepaste therapie. Meestal bestaat de therapie uit een twee- of driedaagse opname met infusen, een levenslang nierdieet en medicatie om de nier te ontlasten.
Het nierdieet is er in brok- en blikvorm van verschillende leveranciers en in verschillende smaken.

Terug naar Aandoeningen