Er zijn verschillende redenen om uw dier te laten vaccineren.
Uw kat kan ook ziek worden ondanks dat hij/zij niet buitenkomt.
Een infectieuze aandoening verspreid zich via de lucht (hoesten/niezen), via direct contact (snuffelen), via de omgeving (deurklinken) en/of via mensen (handen/kleding). De kat komt waarschijnlijk ook wel eens buiten de deur om naar de dierenarts te gaan of er komt visite bij u thuis langs. Het is dus aan te raden om katten die altijd binnen zijn ook te vaccineren.
Pas na de laatste puppy/kitten vaccinatie is de pup/kitten goed beschermd
Een pup of kitten heeft in de eerste 6 tot 9 weken na geboorte nog afweerstoffen van de moeder in zijn/haar lichaam. Deze krijgen ze binnen door de eerste moedermelk binnen te krijgen. De duur van deze bescherming is wel afhankelijk van een aantal zaken, zoals de weerstand van de moeder en de hoeveelheid melk die het kitten of de pup drinkt.
De eerste vaccinatie is pas mogelijk als deze afweerstoffen uit het lichaam van de pup of het kitten zijn verdwenen. Bij de gemiddelde pup is dit op 6 weken leeftijd en bij het kitten is dit op 8/9 weken leeftijd. Wanneer deze afweerstoffen zijn verdwenen is de pup of het kitten dus vatbaar voor deze ziekten. Het is belangrijk om alle puppy-/kittenvaccinaties te geven, omdat ze pas na de laatste enting goed beschermd zijn.
Het kitten wordt gevaccineerd op ongeveer 8/9 en 11/12 weken leeftijd en de pup op ongeveer 6, 9 en 12 weken leeftijd. Het kitten krijgt dus in zijn kittentijd 2 vaccinaties en de pup 3.
Ook een gevaccineerd dier kan incidenteel ziek worden, maar in mindere mate. Jaarlijkse enting is zinvol!
Bijna alle honden en katten zijn na vaccinatie beschermd, maar de weerstand kan soms onvoldoende zijn. Ook kan een dier ziek worden als de infectiedruk (het aantal virussen en bacteriën) erg hoog is. De ziektesymptomen komen in mindere mate voor en het dier herstelt sneller als het dier goed gevaccineerd is. Het is dan ook belangrijk elk jaar het dier goed te vaccineren. Denk ten alle tijden aan de hygiëne en andere preventies.
Katten die eenmaal niesziekte gehad hebben op jonge leeftijd, hebben een grotere kans om de klachten terug te krijgen. Chronische niesziekte wordt veroorzaakt door vergroeiingen in de neus en komt niet door een infectie. De enting voorkomt klachten van chronische niesziekte niet, maar kan wel voorkomen dat bij een infectie de klachten niet verergeren.
Een neusenting tegen kennelhoest bij de hond geeft een betere lokale bescherming dan een enting die als injectie wordt gegeven. De enting werkt snel en kan ook bij jonge pups worden gegeven. De entstof bestaat uit levende (verzwakte) virussen.
Vaccinaties hebben geen ernstige bijwerkingen
Er zijn bijna geen gevallen waar een serieuze bijwerking na een vaccinatie optreed (in een onderzoek bij 1,2 miljoen honden bleek dat 99.62% van de honden geen (noemenswaardige) bijwerking had). Wel worden bij katten tumoren gevonden op plekken waar eerder injecties werden gegeven (injection site sarcoma). De kans hierop is 0,01 tot 0,1%.
Vaccineren kan het beste bij een gezonde hond/kat
Als het dier ziek is, weliswaar afhankelijk van de aandoening, is het beter om niet te vaccineren. Bij een chronische en stabiele aandoening, is vaccineren vaak wel aan te raden. Is er een acute ziekte, dan kan beter gewacht worden tot deze over is en dus het afweersysteem weer op peil is. Ook bij bijna alle medicatie kan gewoon een vaccinatie gegeven worden.
Geadviseerd wordt om niet te veel vaccinaties tegelijk te geven. Ook wordt het niet geadviseerd in combinatie met een narcose.
Voorkomen is beter dan genezen!
Voor uzelf: Als een ongevaccineerd huisdier ziek wordt, dan kunnen de kosten hoger liggen dan dat een vaccinatie kost.
Voor het dier: Vaccinaties beschermen uw huisdier tegen natuurlijke en gevaarlijke ziekten. U kunt uzelf en uw huisdier veel ellende besparen door hem/haar goed te laten inenten.
Voor beide: Door hondenziekte, kattenziekte, niesziekte, parvo en de ziekte van Weil overlijden nog te veel dieren, ook in Nederland. De ziekte van Weil is zelfs gevaarlijk en soms dodelijk voor de mens.