Wat zijn grasaren?
Grasaren zijn zaden aan de uiteindes van een wilde grassoort, met harde weerhaken eraan. Ze worden ook wel kruipers genoemd. Deze zogenaamde kruipers kunnen in de zomer voor verschillende problemen zorgen bij onze huisdieren. Als ze vastzitten gaan ze steeds dieper “graven”. Grasaren hebben een aantal favoriete plekken in het lichaam van uw huisdier om zich te verstoppen, die we hier graag met u bespreken.
Waar moeten we opletten?
Grasaren zitten vaak los bij vers gemaaid wild gras. Controleer daarom na een wandeling in zo’n gebied altijd even uw dier, want hoe eerder we de grasaren weghalen, hoe minder schade ze kunnen aanrichten! Let dan vooral op de gebieden die we onderstaand aangeven, want daar zien we grasaren het meest.
Als het mogelijk is, ontwijk dan deze plekken met veel wild gras, vooral als het vers gemaaid is.
Grasaren tussen tenen
Loszittende grasaren komen snel vast te zitten tussen de tenen van honden. In veel gevallen blijven ze eerst in de vacht zitten en kruipen ze daarna omhoog de huid in. Honden met een lange of krullende vacht zien we daarom net iets vaker met dit probleem. Als grasaren zich eenmaal in de huid gaan nestelen, kunnen ze daar flinke ontstekingen veroorzaken. Omdat ze zulke kruipers zijn, kunnen ze steeds dieper het lichaam in komen en richten ze zo steeds meer schade aan. In zeldzame gevallen komen grasaren zelfs in organen terecht.
Het beste kunnen we er vroeg bij zijn, door direct na een wandeling de vacht en huid te controleren op grasaren. Mocht er toch een grasaar in de huid zitten, dan zullen we een aantal symptomen herkennen. Bijvoorbeeld het dikker of roder worden van de huid, veelvoudig likken, eventueel pus of vieze uitvloeiing. Uw huisdier kan ook mank gaan lopen als ze veel last krijgen. Bij een flinke ontsteking zal hij zich ook gewoon ziek gaan voelen. Denk dan aan slechter eten, koorts, en sloomheid.
Al deze symptomen kunnen op verschillende problemen wijzen, maar kom altijd even langs om de dierenarts ernaar te laten kijken.
Grasaren in het oog
Ook het oog is een van de favoriete verstopplekjes van de grasaren. In het oog zullen ze in de eerste instantie al veel irritatie veroorzaken, maar kunnen ze uiteindelijk ook een beschadiging van het hoornvlies veroorzaken.
Dieren die last hebben van een grasaar in het oog zullen veel met hun oogje knijpen en misschien vieze uitvloeiing hebben. Deze signalen kunnen wijzen op een oogontsteking, of een ander oogprobleem, maar dus ook op een grasaar. Kom met uw hond die last lijkt te hebben van zijn oogje zeker even bij de dierenarts langs.
Grasaren in de neus
Honden die flink willen snuffelen aan het gras kunnen zo een grasaar meenemen de neus in. U kunt zich voorstellen dat zo’n stekelig ding in de neusgang veel irritatie geeft. Dit kan ervoor zorgendat de hond veel niest en er soms ook bloed uit de neus komt. Vaak is er een éénzijdige neusuitvloeiing. Als we er op tijd bij zijn kunnen we deze grasaar onder narcose verwijderen met een lange tang. Als de grasaar echter al te diep naar binnen is gekropen, is er soms zelfs een scopie nodig. Dan gaat er een kleine camera naar binnen en wordt de aar zo verwijderd.
Als uw hond veel niest of als er bloed uit de neus komt, bel dan zeker voor een afspraak.
Grasaren in het oor
Vooral bij honden met grote, hangende oren kruipen de grasaren maar al te graag naar binnen. Ook hier kruipen ze eigenlijk telkens dieper, waardoor ze uiteindelijk zelfs het trommelvlies kunnen doorboren of in de hersenen terecht kunnen komen. Na een oorinspectie met een otoscoop is snel te zien of het daadwerkelijk om een grasaar gaat. Deze moeten we dan onder narcose verwijderen. Gelukkig laten honden goed zien wanneer ze last hebben van hun oren. Dit doen ze door veel met hun kop te schudden of te krabben aan het oor. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een oorontsteking of oormijt, maar in de zomer is de grasaar ook zeker een van de boosdoeners in het oor. Laat uw hond zien dat hij last heeft van zijn oor, kom dan zeker met hem langs bij de dierenarts!