Onze patiënt van de maand december is Lola. Deze blinde Shar-Pei van 8 jaar is een echte pechvogel, en is al meer dan 6 keer geopereerd. Deze maand kwam ze bij ons omdat ze veel meer aan het plassen was.
We kwamen er al snel achter dat het probleem niet in de urine zat. Veel plassen is een van de symptomen van een baarmoederontsteking, oftewel een pyometra. Al snel zag de dierenarts dat Lola last had van uitvloeiing uit de vagina. Bij een pyometra heeft deze uitvloeiing een typerende geur en kleur. Om onze vermoedens te bevestigen, namen we met ons echoapparaat een kijkje in de buik van Lola, waar we duidelijk zagen dat de baarmoeder vergroot was, en de baarmoederwanden verdikt. Het was dus inmiddels duidelijk dat ze inderdaad een pyometra had, maar hoe komt dit? En wat doen we hier tegen?
Pyometra is een secundaire infectie die optreedt als gevolg van hormonale veranderingen in het voortplantingsstelsel van het dier, zoals bij een hond na de loopsheid of bij een poes na de krolsheid (oestrus).Dit ontstaat door een combinatie van factoren, onder andere het dikker worden van het slijmvlies in de baarmoeder, het niet goed kunnen samentrekken van de spieren van de baarmoeder, en de verhindering van witte bloedcellen, die normaal de baarmoeder beschermen tegen bacteriën. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder een ideale omgeving is voor bacteriën om te groeien, en zo kan een levensbedreigende infectie ontstaan.
Symptomen die voorkomen bij een pyometra zijn koorts, weinig energie, minder eten, en meer drinken en plassen. Er kan ook sprake zijn van pus-achtige uitvloeiing, afhankelijk van of de baarmoederhals open of gesloten is. Als de baarmoederhals gesloten is, kan het pus niet ontsnappen, en kan de buik hierdoor uitzetten. Honden met een gesloten pyometra kunnen sneller ernstiger ziek worden, omdat de gifstoffen die vrijkomen door de ontsteking in de bloedbaan worden opgenomen. Bij een open pyometra kunt u uitvloeiing vinden onder de staart, of op meubels of plekken waar de hond langs is gelopen of heeft gelegen.
Honden die vroeg in de loop van de ziekte worden onderzocht, kunnen een lichte vaginale afscheiding hebben en geen andere ziekteverschijnselen vertonen. De meeste honden met pyometra worden echter later in de ziekte gezien, als ze al erg ziek zijn. Door middel van een echografisch onderzoek, kunnen we zien dat de baarmoederwanden verdikt zijn, de baarmoeder vergroot is, en er sprake is van vochtophoping in de baarmoeder. Zo kunnen we de diagnose bevestigen.
Om een pyometra te verhelpen, kunnen we de geïnfecteerde baarmoeder en eierstokken operatief verwijderen door een sterilisatie uit te voeren. De operatie is in dit stadium iets gecompliceerder dan een normale sterilisatie. We geven honden vloeistoffen via een infuus om ze te stabiliseren. Antibiotica worden meestal gedurende twee weken na de operatie gegeven, zodat het lichaam de infectie kan oplossen.
Een pyometra is te voorkomen door uw hond te laten steriliseren, dit is ook een van de grootste redenen waarom we sterilisatie bij elk teefje aanraden. Op onze website leest u meer over het nut van een sterilisatie, en hoe deze procedure verloopt.
Met Lola gaat het inmiddels goed, we waren net op tijd met het verwijderen van de geïnfecteerde baarmoeder en eierstokken, waardoor ze nu, met de hulp van antibiotica en pijnstilling, lekker thuis kan opknappen. We willen haar ook nog extra complimenten geven, want hoewel ze het vroeger altijd heel spannend vond bij ons, doet ze het nu erg goed, en is ze heel rustig gebleven.